Європейський день протидії торгівлі людьми започаткований 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом як день консолідації діяльності з підвищення рівня обізнаності щодо феномену торгівлі людьми та небайдужості громадськості до цього явища.

Що таке торгівля людьми

Торгівля людьми – це здійснення незаконної угоди, об’єктом якої є людина, протизаконна торгівля людськими істотами в цілях комерційної сексуальної експлуатації або примусової праці,  це сучасна форма рабства. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має, як економічні, так і соціальні, педагогічні, психологічні причини. Саме тому щорічно 18 жовтня відзначається Європейський день боротьби з торгівлею людьми. Факт його відзначення є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми, а також необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, надання допомоги постраждалим, ведення превентивної роботи. Небайдужість громадськості до цього явища і візуалізація проблеми на глобальному рівні – запорука успішної боротьби з проблемою.

Причинами розвитку цього явища залишається розповсюдження організованої злочинності та наркоторгівлі й недостатня боротьба з ними, насильство в родині, нестатки, пошук кращих умов життя, слабка поінформованість населення про життя і працевлаштування за кордоном, виготовлення й розповсюдження дитячої порнографії через мережу Інтернет – перераховувати можна довго, але це нічого не змінить, тільки констатацією факту проблему не вирішиш, але вже її усвідомлення та визнання є першим кроком до боротьби з нею. Особливо якщо враховувати сучасні процеси глобалізації, інформатизації тощо.

Ця проблема може торкнутися кожного, незалежно від віку, статі, освіти чи соціального статусу. Щорічно близько 600 – 800 тисяч осіб у світі продають за кордон з метою експлуатації (за оцінками уряду США). Експлуатація може відбуватись як всередині країни так і поза її межами, а вербувальниками найчастіше є знайомі люди – ті, яким довіряють.

Торгівля людьми може відбуватись у різних формах:

       вербування, перевезення, передача, продаж,

       усиновлення (удочеріння) у комерційних цілях,

      використання в порнобізнесі, примус до заняття проституцією,

      використання у військових конфліктах,

      залучення до злочинної діяльності,

      трансплантація чи насильницьке донорство,

      рабство і ситуації, подібні до рабства, примусова праця,

      залучення в боргову кабалу,

      використання шантажу, погроз, насильства.

За оцінками Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в країні понад 230 000 українців постраждали від торгівлі людьми, починаючи з 1991 року, що робить Україну однією з основних країн походження постраждалих від сучасного рабства в Європі. Більшість постраждалих, які протягом останніх років отримали допомогу від МОМ, – молодь до 35 років. 60% постраждалих від торгівлі людьми, які звернулися по допомогу до МОМ  – чоловіки, понад 80% постраждалих мають вищу або технічну освіту. Наймолодшій постраждалій було 3 роки, а найстаршій – 83.

Факти:

      40,3 мільйона жителів планети перебувають у сучасному рабстві

      10 мільйонів дітей

      24,9 мільйона людей на примусовій праці

      15,4 мільйона людей у примусовому шлюбі

      4,8 мільйона людей у примусовій сексуальній експлуатації

Торгівля людьми: міфи та стереотипи

Міф № 1. Зі мною такого не станеться.

Так зазвичай вважають благополучні люди, які мають вищу освіту, гарну роботу, достаток. Але факти переконують, що від ризику потрапити у ситуацію торгівлі людьми ніхто не застрахований. До того ж сучасні работоргівці стали значно винахідливішими і почали використовувати більш витончені методи вербування.

Так зазвичай кажуть студенти, до яких приходять з лекціями фахівці громадських організацій з протидії торгівлі людьми. Більшість з них не усвідомлює того, що саме молоді люди від 18 до 25 років становлять групу ризику, адже саме вони - майбутні випускники коледжів і університетів невдовзі зіткнуться з проблемою працевлаштування, чіпляючись за будь-яку можливість заробити гроші.

Міф № 2. Торгівля людьми – це торгівля виключно лише молодими жінками, яких використовують виключно у сексуальній сфері.

Існує думка, що жертвами торгівців людьми, як правило стають дівчата та молоді жінки. Але багато прикладів свідчать про те, що у ситуацію торгівлі людьми можуть потрапити чоловіки, діти і навіть люди похилого віку. Використовувати їх можуть у різних сферах: на виробництві, у сільському господарстві й т. ін.

Чоловіки становлять приблизно 24%, від кількості осіб, що потрапляють в рабство - це досить великий показник, адже чоловіки менш схильні шукати допомоги, ніж жінки: вони вважають себе сильними і здатними захистити себе, тому пункт перший «зі мною такого не станеться» стосується їх у першу чергу.

Міф № 3. Вони знали, що їх може очікувати, тож самі й винні.

Міф № 4. Тільки малоосвічені, наївні люди можуть стати жертвами торгівлі людьми.

Більшість постраждалих, що звернулися по допомогу, закінчили технікуми, коледжі, інститути. Тож говорити про низький рівень освіти не можна. Крім того, чимало людей отримують пропозицію з працевлаштування від тих, кому довіряють.

Міф № 5. Робота у сусідній Росії є менш ризиковою, ніж у Туреччині

Міф № 6. Друзі та родичі не можуть бути замішаними у торгівлю людьми.

Друзі, родичі, знайомі – це ті, кому довіряють найбільше. Останнім часом сформовано нову стратегію вербування, коли людину, що працювала деякий час на експлуататора, відпускають за умови, що замість себе вона приведе двох-трьох інших «працівників». Залякані жертви повертаються додому і проводять своєрідну рекламну кампанію серед своїх друзів та далеких родичів. По статистиці, 17% постраждалих були продані в рабство своїми же друзями, партнерами чи колегами.

Міф № 7. Довести вину і покарати торгівців людьми неможливо.

Торгівля людьми - це кримінальний злочин, що в Україні, як і у багатьох країнах світу, карається ув'язненням від 5 до 15 років із конфіскацією майна. А у деяких державах, наприклад США та Канаді, - довічним ув'язненням.

Тому, щоб безпечно подорожувати, працювати, навчатися треба додержуватися необхідних правил безпеки.

Якщо плануєте подорожувати за кордоном:

      Заздалегідь знайдіть та запишіть контактну інформацію посольства України.

      Перед виїздом в іншу країну зареєструйтесь он-лайн на сайті Міністерства закордонних справ України в системі ДРУГ http://friend.mfa.gov.ua.

      Залишіть своїм рідним детальну інформацію про місце свого перебування: адресу, контактний телефон, копії паспорту та ін.

      Підтримуйте зв'язок з рідними та близькими, повідомляйте зразу про зміну місця перебування.

      Домовтеся заздалегідь з рідними про кодове слово, яке підкаже їм, що ви опинились у небезпечній ситуації.

      Не віддавайте свої документи нікому, окрім працівників правоохоронних органів та прикордонної служби.

      Не залишайте свій паспорт під заставу чи «для оформлення» додаткових документів.

Зробіть копії важливих документів та покладіть їх в надійне місце окремо від оригіналів.

Якщо плануєте працювати за кордоном:

      Для легального працевлаштування за кордоном треба отримати в Україні робочу візу та необхідні дозволи. Туристична, гостьова віза або безвіз право на роботу не дає.

      Агенція з працевлаштування за кордоном повинна мати ліцензію на обраний вами напрямок діяльності і саме в ту країну, куди вам пропонують поїхати. На сайті Міністерства соціальної політики України www.msp.gov.ua в розділі «Організаціям / Ліцензування» є перелік ліцензованих посередників.

      Перед виїздом за кордон на роботу, дізнайтесь які права ви маєте в країні перебування, звернувшись за консультацією в департамент консульської служби міністерства закордонних справ.

      Придбайте ще один мобільний телефон і картку та заховайте серед речей. Якщо Вас будуть утримувати, Ви зможете зв’язатись з рідними додатковим телефоном.

      Переконайтесь, що договір на роботу абсолютно зрозумілий і перекладений коректно.

      Перевірте усі умови працевлаштування: контракт не має містити розмитих формулювань на кшталт “та інші види робіт”, “на вимогу роботодавця” та ін.

      Не погоджуйтесь на нелегальну роботу. А також не надавайте підроблені документи чи неправдиву інформацію при оформленні візи.

      У разі небезпеки телефонуйте в Посольство України та місцеві екстрені служби допомоги, навіть якщо ви перебуваєте в країні незаконно.

Якщо плануєте навчатися за кордоном:

      1. Для легального навчання за кордоном треба отримати в Україні відповідну візу.

      2. Вивчіть уважно умови прийому конкретного навчального закладу. Деякі з них враховують результати ЗНО, а деякі вимагають вступного тестування. Є платні навчальні програми, а є і безкоштовне навчання за рахунок отримання різних видів стипендій, грантів або за партнерською програмою (подвійний диплом).

      3. Зателефонуйте рідним або друзям після приїзду. Впродовж всього періоду навчання періодично телефонуйте рідним і повідомляйте про ваше перебування.

      4. Дотримуйтесь правил безпеки, що викладені раніше.

      5. Не бійтесь звертатися по допомогу до державних установ, громадських організацій, поліції.

      6. Станьте на консульський облік в країні, де будете навчатись та/або працювати (якщо термін перебування > 3 місяці).

Запобігти рабству можна.

Готуючись їхати за кордон, дотримуйся порад із безпечної міграції!

      З метою запобігання торгівлі людьми та сучасному рабству в рамках Представництва МОМ в Україні функціонує Програма протидії торгівлі людьми, на сайті якої можна дізнатись більше про правила безпечної міграції, яких потрібно дотримуватись, вирушаючи за кордон.

      Торгівля людьми вважається особливо тяжким злочином в Україні та багатьох інших країнах. Стаття 149 Кримінального Кодексу України передбачає, що злочини, пов’язані з торгівлею людьми, караються позбавленням волі на строк від 3-х до 15-ти років.

 

 Національна “гаряча лінія” з питань протидії торгівлі людьми

0-800-500-225 (дзвінки в межах України безкоштовні)


 +38-044-205-37-36; 205-36-94 (для дзвінків з-за кордону)

 527.org.ua – електронні консультації

527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу